Over speelOtheek Wijchen

SpeelOtheek Wijchen is een stichting die het belangrijk vindt dat kinderen kunnen spelen met speelgoed dat bij ze past, op een duurzame manier. Bij de speelOtheek is speelgoed te leen en komen grote en kleine mensen samen om te spelen, te werken en elkaar te ontmoeten.
 
SpeelOtheek Wijchen vind je in 't Mozaïek in Wijchen, waar je tijdens openingstijden openingstijden van de bibliotheek Wijchen terecht kan in op de jeugdafdeling van de bibliotheek om speelgoed te lenen en te spelen. In het souterrain van 't Mozaïek vind je de werkruimte en uitgiftepunt van de speelOtheek. Hier kun je op zaterdag terecht om grote materialen te lenen en zijn regelmatig activiteiten.
 
Bij de Kamer van Koophandel staan we ingeschreven onder nummer 41056960.
Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Speelotheken Nederland.
 
In ons meerjaren beleidsplan kun je lezen wat we allemaal doen, hoe we georganiseerd zijn en wat onze toekomstplannen zijn.
 

Vrijwilligers en teams

Bij speelOtheek Wijchen werken geen betaalde krachten, maar alleen vrijwilligers. Er werken zo’n 10-15 vrijwilligers, die samen zorgen voor het draaiende houden van de speelOtheek.  Het werk in de Speelotheek is leuk en geeft voldoening. Want samen maken we hier een groot maatschappelijk verschil voor mensen in Wijchen en omgeving en zorgen we voor een duurzamere wereld.
 
Meerdere keren per week zijn vrijwilligers aanwezig voor het controleren van speelgoed en het helpen met informatie over speelgoed en het maken van keuze uit die enorme speelgoedkast. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt. In teams houden de vrijwilligers zich bezig met het onderhoud en inkoop van het speelgoed, administratie, PR, het organiseren van activiteiten en de dagelijkse gang van zaken.
 

Extra’s voor vrijwilligers

- Je mag tijdens het werken in de speelOtheek je kind(eren) gewoon meenemen! Kunnen die lekker spelen met al ons speelgoed.
- Leuk gezellig team dat elk jaar ook een leuk teamdagje organiseert.
- Gratis abonnement.
 
Ook vrijwilliger worden bij speelOtheek Wijchen? Gezellig! Neem contact op als je wilt helpen, dan maakt ons vrijwilligersteam een afspraak voor een kennismaking.
 

Missie en visie van speelOtheek Wijchen

Educatief: Elk kind in Wijchen en omgeving heeft de mogelijkheid om te spelen met speelgoed dat zijn ontwikkeling stimuleert, wat past bij zijn ontwikkeling en interesses. Want “spelen is leren”. Door middel van spel ontwikkelt een kind allerlei vaardigheden: intellectuele, lichamelijke en sociaal-emotionele vaardigheden. Deze vaardigheden zijn super belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij.
Duurzaam
: lenen van speelgoed is op zichzelf al heel duurzaam, maar ook de collectie van speelOtheek Wijchen is duurzaam: speelgoed dat lang meegaat, duurzaam geproduceerd is en/of tweedehands.
Midden in de samenleving
: De speelOtheek is er voor iedereen: arm en rijk, jong en oud, met of zonder beperking. In speelOtheek Wijchen komen ouders en kinderen samen en vrijwilligers vinden er een fijne plek vinden om te werken, zich te ontwikkelen en een rol vervullen in de maatschappij.
 
De belangrijkste doelgroep van speelOtheek Wijchen zijn de kinderen van 0 t/m 12 in Wijchen en omgeving en hun ouders/verzorgers. Natuurlijk zijn ook kinderen met een beperking of achterstand terecht bij speelOtheek Wijchen: er is een ontzettend breed aanbod van educatief, zintuigelijk en motorisch speelgoed. Maar ook oudere kinderen en volwassenen zijn welkom bij de speelOtheek. Voor het lenen van puzzels en gezelschapsspellen en natuurlijk ook als vrijwilliger.

Bestuur

Het bestuur van stichting speelOtheek Wijchen bestaat uit:
Voorzitter: Hermien van Dinteren-van der Keur
Secretaris: Astrid Vervoort-Payens
Penningmeester: Inkie Goijer
Algemeen bestuurslid: vacant
Algemeen bestuurslid: vacant

Downloads:
- Beleidsplan 2022-2025 ‘speelOtheek voor iedereen’
- Inhoudelijk jaarverslag 2021
- Financieel jaarverslag 2021


Contactgegevens:

SpeelOtheek Wijchen

Campuslaan 6

6602 HX Wijchen

info@speelotheekwijchen.nl

Stichting speelOtheek Wijchen is in 1986 opgericht.

KvK-nummer: 41056960
RSIN: 813785856